Yerin adı: Şırnak ilinin Cizre ilçe merkezinde bulunan yapı işlevini farklı bir şekilde devam ettirir.
Yapım Tarihi: 13. yüzyıl.
Kitabe: Bilinmiyor.
Vakfiye: Yapıya ait vakfiye bulunamamıştır.
Kurucu: Anadolu Selçuklu komutanlarından Kutbeddin Mevdut tarafından inşa ettirilmiştir.
Sanatçı: Bilinmiyor.
Onarım Durumu: Günümüzde yapının üstüne inşa edildiği su kurumuş ve yapının etrafı yerleşime açılmıştır. Cumhuriyetin erken tarihinden Fevzi Çakmak tarafından tamir ettirilen yapı halk arasından “Çakmak Köprüsü” olarak da adlandırılır. Yapının sonrasında gördüğü onarımlarda tempan yüzeyindeki duvar dokusu, tabliyesi ve korkulukları değişmiştir. Günümüzde işlevini sürdürmektedir.
Plan: Düz bir tabliyeye sahip yapı dört kemer açıklığı üzerine inşa edilmiştir. Köprünün gözlerinde basık ve yuvarlak kemerler kullanılmıştır.
Üçboyutlu Özellik: Sade bir görünüme sahip yapının tempan yüzeylerinde dikkati çeken onarımlar sırasında değişen duvar dokusudur. Köprü korkuluklarının başladığı nokta tempan yüzeyinden düz bir kornişle ayrılmıştır. Orijinal korkulukları yok olan köprüde günümüzde modern malzeme ile yapılmış tamamen farklı bir korkuluk unsuru tercih edilmiştir.
Malzeme: Yapının moloz taş dolgusu düzgün kesme taşla kaplanmıştır. Onarımlar sırasında tempan yüzeyinin bazı yerleri moloz taş dolguya sahiptir.
Süsleme: Köprünün tempan yüzeyinde kabartma olarak işlenmiş aslan ve oğlak figürleri yer alır.
Tarihlendirme: Köprünün 13. yüzyılda inşa edildiği kullanılan inşa tekniğinden ayrıca banisinden dolayı bilinmektedir.
Değerlendirme: Günümüzde ayakta olan ve kullanılan yapı süreç içerisinde bazı değişimlere maruz kalmıştır. Yapı çevresinin yerleşime açılması farklı bir olumsuz durum yaratmıştır.
Kaynakça: İLTER, Fügen, Osmanlılar'a Kadar Anadolu Türk Köprüleri, Karayolları Genel Müdürlüğü Matbaası, Ankara, 1978.
ÇULPAN, Cevdet, Türk Taş Köprüleri (Ortaçağ'dan Osmanlı Devri Sonuna Kadar), Türk Tarih Kurumu, Ankara 2002.
KARPUZ, Haşim-ŞİMŞEK, Feyzi ve Diğerleri; Anadolu Selçuklu Eserleri Fotoğraf Albümü, Selçuklu Belediyesi Kültür Yay., Konya, 2008.